Het is bijna twee jaar geleden dat ik neerstreek in de IJpleinbuurt om samen met buurtbewoners de emotionele, beeldende en spirituele waarde van deze plek te verwoorden en verbeelden.

Dit heb ik onder andere gedaan door de inwoners te vragen naar hun favoriete vierkante meters, die uiteindelijk werden gebundeld tot een wandeling. Opvallend veel van deze plekken gingen over het aangrenzende IJ. Dit is waar ze zich tijdens het tweede deel van het project op gefocust heeft. Het uitgangspunt van de door Rem Koolhaas ontworpen eerste noordelijke woonwijk aan het IJ, was dat iedere inwoner vanuit zijn woning, zicht had op dit water.

Afgelopen maanden is er middels ‘watergesprekken’ in de buurt, de lichamelijk en geestelijke werking van het wonen aan het water onderzocht.

In samenwerking met de Grafisch Werkplaats Amsterdam, zijn de uitspraken over het wonen aan het IJ omgezet in een serie posters. Ook zijn de spectaculaire uitzichten vanuit de woonkamers van diverse buurtbewoners gefotografeerd, is er samen met Historisch Centrum Noord gekeken naar de geschiedkundige connectie met het IJ en er is gewerkt aan een blog waar alles samen komt.

Vanaf 12 december zal het verbeeldend onderzoek worden terug geplaatst in de wijk.

De posters met quoten zullen een aantal dagen van tevoren als stille aankondiging bij diverse buurtbewoners achter de raam verschijnen. Op de zijgevel van de school en onder de onderdoorgang van de IJpleinflat verschijnen foto’s van de raam-gezichten en op de favoriete vierkante meters zullen blauwe stippen met QR codes naar de verhalen op de blog linken. Tezamen een verbeeldende galm van het IJ, op de buurt.

Zoals hier boven staat vermeld zijn een aantal uitspraken van bewoners verwerkt in posters. Toch is er zoveel meer besproken. De watergesprekken” waren vaak ontroerend en zeer intiem. Midden op straat, stelden de mensen zich open voor elkaars inzichten, bevindingen en angsten. Zonder enige twijfel werd het wonen aan het water omschreven als zeer waardevol. Hieronder nog een aantal prachtige uitspraken (die meestal net te lang waren om middels hoogdruk in posters te verwerken maar zeker net zo waardevol zijn.

Als ik langs loop, het water geeft vrijheid en rust. 
Het is een onbeschrijflijk geluk. 
De boten en de futen, het brengt een geestelijke rust, in een tijd die eigenlijk heel onrustig is. 
Als het me te veel wordt, ga ik naar het water. - mevrouw Martha
Als ik 's morgens mijn zoontje naar school breng en op het schelpenpad
loop, dan besef je dat dit niet veel mensen gegund is. -vissende man 
Water is het centrale punt en het belangrijkste element, zo is de wereld
ook begonnen. Zonder water kunnen wij niets. mevrouw Fatima
Vanuit deze kant heeft hij IJ zoveel kleur in zich. 
De reflectie van het licht is spectaculair. Het bepaald mijn dag.