Zichtlijn tekening gemaakt samen met buurtbewoners tijdens de Watergesprekken 2020

In het boek IJplein, Amsterdam; een speurtocht naar nieuwe compositorische middelen; Rem Koolhaas OMA, geschreven door Bernard Leupen, lees ik over, hoe het ontwerp van Rem Koolhaas voor de IJplein buurt tot stand is gekomen.  Voor het grondgebied van de voormalige ADM scheepswerf ontwierp Rem Koolhaas een stadsplan dat de wijk voorzag van woonblokken die voor een groot deel dwars op de richting van het IJ staan. Bij de oriĆ«ntatie van de bouwblokken en de indeling van de plattegronden was het streven dat zoveel mogelijk mensen vanuit hun woning het IJ kunnen zien.

Zichtlijn-studies in relatie tot woonplattegronden, OMA

Het was een baanbrekend ontwerp voor een woonwijk. Om te beginnen omdat de verkopende Amsterdamse Droogdok Maatschappij in de jaren 70 wist af te dwingen dat deze failliette werf niet tot een goudkust zou verworden maar een sociale woningbouwwijk. Zo bleven de wortels van de noordelingen, inclusief de ziel van de arbeidersbeweging in deze woonwijk vertegenwoordigd. Vervolgens is de buurt een opmerkelijk voorbeeld van participatie, politieke en ambtelijke strijd. Daar waar de gemeente een reeks min of meer gesloten bouwblokken met portiekwoningen, als standaard bouwvorm wilde doorvoeren, kozen de buurtbewoners nadrukkelijk voor iets anders. Zij wilden een plan dat recht zou doen aan deze bijzondere locatie aan het IJ. Een doorwaaibare buurt. Met zichtlijnen tussen de Vogelbuurt, het IJ en de binnenstad.- fragment uit Cultuur Historische verkenning IJplein C18-038 Amsterdam

https://www.dewitteraaf.be/artikel/detail/nl/4534