Tijdens de “watergesprekken” ging het verrassend veel over de helende kracht van het water. De gezondheid voor lichaam en geest. Het wonen aan het water, de reflectie, de wijdheid en het licht, zijn voor veel inwoners heel belangrijk. Helemaal tijdens de afgelopen Corona periode, was het een plek waar men naar toe liep om zowel lichaam als geest te ontspannen.

Tijdens mijn werkperiode ben ik in contact gekomen met een organisatie die Blue Health heet. Op hun website staat; BlueHealth is een Europees onderzoeksinitiatief dat de verbanden onderzoekt tussen stedelijke blauwe ruimtes, klimaat en gezondheid. Eerder onderzoek heeft verbanden aangetoond tussen natuurlijke omgevingen en positieve gezondheid en
welzijnsresultaten maar heeft de neiging zich te concentreren op groene ruimtes. Er is veel minder bekend over de effecten van blauw
ruimtes over gezondheid en met name stedelijke blauwe infrastructuur

Het IJ als Blauwe ruimte, dat is toch prachtig!

In Nederland is het RIVM bij deze partij betrokken en wij mailen momenteel over de ‘Watergesprekken’ en hun bevindingen betreffende het effect dat het wonen aan een “blauwe ruimte” heeft op de gezondheid van lichaam en geest. Updates zal ik aan dit artikel toevoegen wanneer het zich voordoet. Voor meer informatie: https://bluehealth2020.eu/

Ook heb ik met veel plezier het boek “Water” gelezen. Geschreven door geo- filosoof RenĂ© ten Bos. Het boek beschrijft hoe onze verhouding tot water zich weerspiegelt in ons denken. Je wordt als lezer meegenomen op een fascinerende zoektocht naar een waterig denken, dat niet alleen hier en daar in de filosofie aanwezig is, maar ook in de wetenschappen. Ik ken hem omdat hij ooit in radio een interview zo mooi vertelde:

Water gaat twee kanten op. Als je erin stapt, stapt het ook in jou.