Dit zijn de favoriete vierkante meter verhalen van 11 buurtbewoners.
Luister of lees hier het verhaal van Jules

Vaak wordt er gezegd dat mensen in de stad haast hebben en hun anonimiteit willen behouden maar hier in de IJpleinbuurt ervaar ik het tegenovergestelde en word ik vaak blij verrast door mensen die tijd nemen voor een ontmoeting met een onbekende.

Zo raak ik in gesprek met Jules. Gebruind gezicht, donkere krullen, breed geschouderd en een vriendelijk, open gezicht. Hij vertelt me hoe hij hier 30 jaar geleden voor het eerst kwam als bezoeker van het Festival of  Fools, op het toenmalige ADM terrein. De Engelse band Madness had daar hun Nederlands debuut. Het publiek was uitzinnig en na de zeven nummers dat het verse repertoire rijk was, nog lang niet voldaan. Uiteindelijk hebben ze tot grote feestvreugde het geheel nog maar eens gespeeld.

Jules en ik spreken voor een tweede maal af. Met behulp van oude foto’s en plattegronden proberen we op zoek te gaan naar de plek waar de zanger moet hebben gestaan. Het is best een lastige puzzel maar de bochten in de Meeuwenlaan zijn hetzelfde gebleven en zo vinden we uit dat de loods van het festival op de Motorwal moet hebben gestaan. Hier stond hij dus als 18-jarige jongen, en wist, hier ga ik dus straks wonen!

Het was voor de tijd dat Amsterdam ontdekt had dat het aan het IJ lag en men reageerde op de vertelling dat je in noord woonde, “in NOORD??

Ja, hier in noord ligt Jules favoriete vierkante meter in zijn woning. Behendig klikt hij de handpedalen aan zijn rolstoel en fietsen we er over het dijkje naar toe. Het is een beneden woning aan de kopse kant van de flat.

Eigenlijk is het best een tegenstrijdige plek. Aan de ene kant bieden de stille ligging en de vele ramen direct aan de stoep een fantastisch uitzicht op het IJ, aan de andere kant maken ze het wonen kwetsbaar. Jules heeft er zijn huis op ingericht. Zijn vierkante meter ligt daar waar niemand hem van buitenaf kan zien zitten. Het betreft een bureau dat doorloopt in een snijtafel annex aanrechtblad. Keukenapparatuur, papieren, schrijfwaren, pannen, schalen en borden staan op verschillende plekken opgestapeld. Op hele compacte dagen gebruikt hij niet meer dan deze vierkante meter. Jules kijkt me met zijn vriendelijke gezicht aan, eigenlijk is dit zijn schuilplekje. Al eerder merkte ik op dat hij veel mensen kent en met zijn sociale, open karakter het nodig heeft om zich hier af en toe terug te trekken. Dan kan hij vanuit deze vierkante meter weer in alle openheid over de wereld uitwaaieren.

52°22’54.8″N 4°54’29.6″E – 28/06/2018

Jules // nummer 1 is verplaatst naar het begin van de Motorwal (ipv van eigen woning)