Dit zijn de favoriete vierkante meter verhalen van 11 buurtbewoners.
Luister of lees hier het verhaal van Sylvia.

Mijn zoektocht naar de favoriete vierkante meters van het IJplein begint bij de ontmoeting met Silvia. Zij is het warme hart van de buurt. Vanuit haar koffiekiosk Al Ponte kent ze iedereen bij naam. Ik sta bij het glazen schuifraam. Er hangen krantenartikelen, foto’s, recensies, er liggen croissants, zelfgemaakte artikelen van buurtbewoners, tientallen witte kopjes op schotels, zoetigheid onder een glazen stolp, een schaal met buttons waarop staat “make coffee not war”,  en op de toonbank een briefje dat de klant herinnert aan beleefdheidsvormen die zo normaal zouden moeten zijn.

Wanneer ik haar hortend en stotend uitleg wat ik van plan ben, verschijnt er een warme glimlach op haar gezicht en geeft me de rust en volledige aandacht. “ Ik maak eerst een koffie voor je, dan praten we verder, wat wil je, Cappuccino?” De kille wind die vanaf het IJ in mijn nek blaast, wamt op bij het Italiaanse accent van haar stem.  Silvia praat, maakt koffie, luistert naar een ieder die voorbij komt en zwaait zo nu en dan naar één van de mensen die van de pont afstapt.

Dertien jaar geleden is ze als eerste huurder van de kiosk, deze koffietent begonnen. Het is in de tijd voor de opening van het Eye museum en Amsterdam hield toen op bij het Centraal Station. Haar vrienden vonden het raar dat ze naar Noord wilde verhuizen maar zij voelde zich als een vis in het water. Het deed haar denken aan de getto’s van Turijn, waar ze is opgegroeid en grootgebracht. Voordat ze naar Noord kwam woonde ze in de Marnixstraat, daar kende ze zelfs de mensen van haar eigen portiek niet. Hier kent ze iedere inwoner van haar flat bij naam.

Wanneer ik haar vraag naar haar favoriete vierkante meter zegt ze direct “Hier”. Hier ontmoet ik de mensen. Passievol wijst ze naar de grond aan haar zijde van de toonbank. In het vloerzeil zie je een tweetal bobbels op de plek waar haar voeten het meest staan en bewegen om de inwoners en bezoekers van het IJplein een warm welkom te geven, een luisterend oor en een hele goede koffie.

52°22’54.8″N 4°54’29.6″E – 20/06/2018

Silvia // nummer 2 // IJplein, El Ponte