Dit zijn de favoriete vierkante meter verhalen van 11 buurtbewoners.
Luister of lees hier het verhaal van Ditte.

Ze kwam schuin het plein over naar me toe. Een vrouw waar je oog direct naar toe getrokken wordt. Ze loopt niet snel en vindt bij haar voortgang zijdelings wat steun aan de wandelstok die ze in haar rechterhand heeft. Toch lijkt ze allerminst kwetsbaar. En met elke stap dichterbij fascinerender.

Ik heb afgesproken met Dite. Ze is net terug van een familiebezoek in Zweden. Het land waar zij is opgegroeid en vaak naar terug gaat. Haar ouders kwamen uit Tuindorp-Oostzaan. Haar oma’s waren beiden vroedvrouwen in deze wijk, haar opa’s werkten op de NDSM-werf.  Na wat omzwervingen woont ze zelf in Noord. Met haar blonde haren, haar markante spiegelende zonnebril, zachte enthousiaste stem, open houding en creatieve brein.

Het liefst komt ze dagelijks naar Al Ponte, samen met haar kat en hond ontmoeten ze daar rond een uurtje of elf medebuurtbewoners, drinken een bakkie en nemen de stand van zaken in de buurt door.

Terwijl we zo samen zitten te praten komt ook nu Michelle even langs. Ze gaat een BH ruilen bij Marlies Dekkers, vertelt over haar nieuwe mandarijnkleurige kapsel en brengt verslag uit over de gebieds-ontwikkel-plannen die gisteren tijdens een buurtbijeenkomst zijn gepresenteerd en pakt vervolgens de pont.

Dit is nou precies wat ik bedoel, zegt Ditte. Het komt hier allemaal samen;  Michelle die als man geboren is, de buurvrouw met een zieke familie, de Italiaan die hier olie komt verkopen. Ik geloof toch dat het daar uiteindelijk allemaal over gaat. Dat je het samen doet.

Tien jaar geleden is ze met een mede buurtbewoonster naar de gemeente gestapt om te vragen of ze de moestuinen, die Rem Koolhaas ooit in zijn stadspal had opgenomen, een beetje in de vergetelheid waren geraakt, nieuw leven mocht inblazen. Nu bloeit en groeit er van alles, tomaten, kruiden, Zweedse aardbeien, mierikswortel en nog veel meer. Het kost best veel tijd om zo’n tuin te onderhouden.

Dite heeft bedacht dat het tijd is om de tuin op te delen en zo meer mensen de kans te geven eigen eten te verbouwen. Samen, niet in je eentje. Want je weet het, …. daar gaat het om.

52°22’57.6″N 4°54’37.6″E – 20/06/2018

Ditte // nummer 3 // IJplein, tegenover nummer 4-18.