Dit zijn de favoriete vierkante meter verhalen van 11 buurtbewoners.
Luister of lees hier het verhaal van Anna.

Haar tuinklompen staan onder het bankje voor haar huis.  Achter de deur, een groen vierkant emmertje waarin ze GFT verzamelt voor compost. Anna woont in één van de 6 atelierwoningen, gelegen aan één van de onderdoorgangen van de lange flat aan het Dok. Boven is het woongedeelte en op de begane grond bevindt zich het atelier waar Anna haar fascinaties vorm geeft in schilderijen en keramische beelden.

We strijken neer aan de keukentafel waar de wit Cyperse kat me observeert met een blik die tussen argwaan en nieuwsgierigheid in blijft steken. Ik heb bij Anna aangeklopt omdat zij de initiatiefneemster en drijvende kracht is achter het moestuintje tegenover haar huis. Toen ze een aantal jaren geleden hier kwam wonen stonden op deze plek manshoge struiken die vooral gebruikt werden om afval in te gooien.

Anna greep haar kans toen ze een busje van Buurtinitiatief voorbij zag rijden en vertelde over haar wens om de 21 vierkante meter voor haar huis om te zetten in een eetbare tuin voor en met de buurt. Na een jaar werd ze uitgenodigd om haar plan te presenteren voor een commissie. Ze wilden weten wie de zorg op zich zou nemen en de aankoop van plantjes. Dat doe ik zelf zei Anna en ik hoop dat ik er meer buurtbewoners bij kan betrekken. Het zou wel heel fijn zijn als de gemeente voor een goede berg vruchtbare aarde zou kunnen zorgen.  De tijd verstreek, ze hoorde niets meer, maar toen ze op een dag thuis kwam lag het hele zaakje voor haar deur. Een mooi afgebakend plekje en een goede berg vruchtbare aarde.

In het begin was ze alleen. Waren mensen sceptisch en wilden de tuin afbakenen. Maar Anna was ervan overtuigd dat je het juist open moest houden, groente uitdelen, mensen uitnodigen mee te doen.; dan ontstaat er betrokkenheid. En dat werkt. Sommigen werken mee, anderen genieten van het aanzicht, smullen van de bessen of knippen met een zelf meegebracht schaartje de kruiden.

Het ziet er prachtig uit. Elke dag gaat Anna even naar de overkant om in de tuin te werken. Het geeft haar rust, verbinding met de buurt, en respect voor de natuur. De cirkel in het midden is haar favoriete vierkante meter. Door de bloembollen die erin gepland zijn noemt ze het liefdevol; ons klein Keukenhof. Dat uit een zaadje een plant of boom kan groeien vindt ze zo fascinerend. Dat het precies weet welke vorm het moet aannemen. Dat het bloeit. Afsterft. Weer terug kruipt in de bol en rustig blijft zitten om het jaar daarop gewoon weer tevoorschijn te komen. ‘Het leven is een wonder, en dat zie ik daar, in de cirkel van de moestuin’.

52°22’57.4″N 4°55’01.8″E – 11/12/2018

Anna // nummer 6 // Het Dok, tegen overBankwerkerij 41