Dit zijn de favoriete vierkante meter verhalen van 11 buurtbewoners.
Luister of lees hier het verhaal van Abdel.

Het is levendig op de zondagochtend in buurthuis De Meeuw. De kerstversiering wordt opgehangen, kinderen stromen binnen voor klassikale bijlessen, twee mannen drinken met elkaar een kopje thee, een ander leest de krant. Op de vensterbank staan diverse planten en stekjes voorzien van bordjes met daarop (de naam van de eigenaar of plantsoort.

De grijze regenachtige dag lijkt helemaal een beetje op te klaren als Abdel binnen komt lopen, de man met wie ik heb afgesproken. Zijn open vriendelijk gezicht is vaak te zien in De Meeuw en de rest van de buurt. Hij is al 18 jaar actief  als vrijwilliger. Organiseert veel activiteiten waaronder de jaarlijkse opruim-dag. Hij beheert de ideeënbus, geeft bijles en Arabische les, organiseert sportactiviteiten, is buurtouder, werkt met kinderen en luistert naar hun verhalen.

Het is een gepassioneerd man. Volgens mij in alles wat hij doet. Al vegend over het scherm van zijn telefoon verschijnt er het ene na het andere plaatje en vertelt hij net zo enthousiast over de objecten die hij maakt als meubelmaker, als ook over zijn liefde voor karate. De actieve houding zit in hem. Als kind verkocht hij al limonade en appels op een stokje, gedoopt in gekleurd suiker op de straten van Tanger. Daar heeft hij geleerd om mensen te helpen. Zo hielp hij ook zijn grootouders die een boerderij hadden aan het strand van Tanger. Daar waar nu alle hoteltorens staan speelde hij vroeger voetbal met alle jongens uit de stad.

Wanneer hij nu aan de waterkant staat van de IJplein buurt denkt hij ook aan Tanger. Vooral wanneer het schemerig wordt en alle lichtjes aan gaan. Dat prikkelt de fantasie. Toen hij hier net kwam wonen heeft Abdel er met een aantal buurtbewoners voor gezorgd dat het anker dat ergens bij een container lag, op de hoek van de kade geplaatst werd. Als trots baken tuurt het object net als hijzelf over het water.

Abdel wil niet weg van hier. Alles is hier dichtbij; de winkels, de moskee, het station. Dit is de plek waar hij zijn vier kinderen wil laten opgroeien. Te midden van alle verschillende mensen en culturen. Hij is niet bang voor verandering, het stadsdeel is goed bezig. En met zijn open, vriendelijke enthousiasme zegt hij overtuigd, de toekomst wordt nog mooier, ik weet het zeker.

52°22’54.6″N 4°55’09.2″E – 10/12/2018

Abdel // nummer 8 // Hoek Motorwal, Noordwal