Dit zijn de favoriete vierkante meter verhalen van 11 buurtbewoners.
Luister of lees hier het verhaal van Donnie.

Wanneer ik aan de balie sta van de koffiekiosk op het IJplein, wijst Silvia (de eigenaresse) op een jonge man die net aan één van de houten tafels is gaan zitten. ‘Je zou eens met hem moeten praten, hij is bijzonder aardig en woont hier in de flat, zegt ze”.

Ik verzamel moed en ga op het houten bankje aan de andere kant van de tafel zitten. Tegenover me zit Donnie, een zeer rustig ogende jonge man. Een open gezicht, ietwat verscholen achter zijn wollen pet met daarover de capuchon van zijn bordeaux rode hoody. Voor hem op de tafel ligt een boek; Wisdom of the mystic masters, een cappuccino en jointje, die hij zo nu en dan aansteekt om een hijsje van te nemen.

Hij houdt van deze plek bij de aanlegsteiger van de pont. Het leven rolt voor hem langs, mensen gaan en komen. Hij zit droog onder de overkapping, observeert en overdenkt.

Overdenken kan Donnie als de beste. Binnen no time zitten we in prachtige gesprekken, die onder andere gaan over de betekenis van tijd, het streven om te leven zonder oordeel en filosoferen we over de relativiteit en de contexten die we vanaf onze geboorte opgelegd krijgen. Wanneer Donnie zich iets realiseert, bedenkt of met nadruk wil vertellen krult zijn linker wenkbrauw omhoog.

Lenig en vol overgave verwoordt hij zijn gedachtes. Mijn Engels, niet altijd toereikend, en met een iets minder getrainde geest probeer ik het gesprek en vooral de impact daarvan, bij te benen.

Donnie heeft veel gezien en op veel plekken gewoond. Tijdens zijn jeugd in Chicago heeft hij veel geluisterd naar hiphop teksten van Digable planets, Mos Def en Common. “ Een zin kan zoveel wijsheid overbrengen, een nummer heeft zo 30 zinnen, kan je nagaan hoeveel lessen je uit een goede plaat kan halen?” Hij lacht vol overgave naar de verrassende invalshoek van zijn gedachtes.

Zijn favoriete vierkante meter? Hij houdt van het bankje dat staat op een kleine landtong aan het IJ, in het verlengde van de pont. Daar kan hij de hele lucht zien. Het doet hem denken aan Namibië. Daar was de lucht immens. Wanneer je dat hebt ervaren, blijft het voor altijd bij je. Het is een grappige tegenstelling; een vierkante meter die je doet herinneren aan oneindige grootsheid. Het lijkt me tekenend voor de man die voor me zit en antwoordt op de vraag, waar kom je vandaan?

From earth, raised in Chicago, belong to the world.

*Als rapper in de band The Soul travelers, geeft hij zijn visie op de wereld vorm.

52°52°22’53.5″N 4°54’39.5″E

Donnie // nummer 9 // Meest rechterbankje aan schelpenpad, na de vijver.