Dit zijn de favoriete vierkante meter verhalen van 11 buurtbewoners.
Luister of lees hier het verhaal van John.

De favoriete vierkante meter van John Versendaal is te vinden op het grasveldje tussen de twee lange flats bij het IJplein.

In opdracht van de gemeente Amsterdam onderhoudt het bedrijf Bosman het kleine gemaal-molentje dat daar staat. Wanneer ik ze bel, met de toch wel vreemde vraag of er een specifieke werknemer aan deze molen verbonden is, gaat er een vriendelijke man aan de andere kant van de lijn op zoek. “Hmm, molennummer 20270, ik zal eens kijken”. Dat is John! John Versendaal, hij werkt hier niet meer maar ik kan je zijn nummer geven.”

En zo zit ik aan de telefoon met John, afkomstig uit Oud Beijerland. Een plaatsje net onder de rook van Rotterdam. Hij vindt het even vreemd als leuk, dat ik bel. Met zijn Rotterdams accent vertelt hij over de tien jaar waarin hij tot voor kort het molentje draaiende hield.

Eens per jaar was het IJplein de eerste stop tijdens zijn controle-rondje Noord Holland. Wanneer hij om zes uur thuis vertrok, was hij er om half acht.

Terwijl hij zijn speciaal daarvoor gemaakte plankje, boven in het molentje klemt om zo olie bij te vullen in de kop, en de lagers van de wieken te smeren, zag hij de bewoners van het IJplein, langzaam wakker worden en naar hun werk gaan.

Hij vond het een fijne plek, zo aan het water, midden in Amsterdam.

Het molentje is eigenlijk een vreemde eend in de bijt vertelt John. De meeste van deze molens zijn gemaakt om het water op niveau te houden terwijl deze er staat om de achtergelegen karpervijver van doorstroming te voorzien.

John is gek op techniek en weet er veel van. De molen bij het IJplein is technisch type 77. De eerste onderdelen voor asaandrijving kwamen uit de achteras van kleine vrachtwagens uit Amerika, de A Ford en de V8. Toen deze onderdelen niet meer te verkrijgen waren, heeft Bosman in 1977 zelf een molenkop ontwikkeld. Mal maken, afgieten en afwerken. Het zijn goede herinneringen aan een tijd waarin alles nog zelf gedaan werd.

Bij het molentje op het IJplein kwamen de dingen samen; zijn liefde voor techniek en een mooie omgeving. ‘Ik ging er nooit met tegenzin naartoe, het was een mooi begin van de dag’.

52°22’54.3″N 4°54’34.2″E – 01/08/2018